Sunday, December 17, 2006

United 93

Jokunen aika bloggasin leffasta nimeltä Lento 93 ja jäin odottelemaan Paul Greengrassin United 93:sta, joka kertoo samasta tapahtumasta eli 11.9.2001 tapahtuneista terroristihyökkäyksistä. Itseasiassa muistelen nähneeni tuon Greengrassin leffan jo aiemminkin videovuokraamossa, mutta en ollut siihen kiinnittänyt huomiota, kunnes olin lukenut sen arvostelut.

No, eilen sain sitten dvd:n vuokrattua ja katsoin sen viime yönä. Ja täytyy sanoa, etteivät arvostelut ole menneet ollenkaan metsään tämän filkan kohdalla. Kuten todettua, leffa kertoo terroristi-iskuista ja eristyisesti United Airlinesin lennosta 93, jonka ilmeinen tarkoitus oli iskeytyä Valkoiseen Taloon, mutta joka epäonnistui matkustajien noustua kapinaan kaappaajia vastaan.

Sanottakoon nyt alkuun, että leffa on erittäin taidokkaasti tehty ja yksi parhaimmista leffoista, joita olen nähnyt pitkään aikaan. Mutta toisaalta elokuva on synkkä ja masentavakin, eli itse en antaisi tätä esimerkiksi joululahjaksi.

Kuten leffa Flight 93, myös tämän elokuvan toimivuutta voisi epäillä, sillä tositapahtumiin perustuen lopputulos jo tiedetään. Muta Greengrass on rakentanut taidokkaasti syyskuisen aamun tapahtumat vajaaseen kahteen tuntiin.

Vaikka elokuvassa kerrotaan, miten matkustajat nousivat kapinaan, kertoo se myös taitavasti miten voimattomia lennonjohto ja armeija olivat tilanteen ollessa päällä. Ja tässä tulee mielestäni leffan toimivuus esiin eli tilannetta seurataan useasta eri näkökulmasta ja siitä, miten tilanne kehittyi kunkin kohdalla tuona aamuna. Toinen vahvuus on elokuvamaisuuden häivyttäminen. Itseasiassa koko ajan tuntuu, että seuraa dokumenttia, eli leffaa. Jotenkin tilanteen on saatu rakennettua siten, että tässä seurataan reaaliaikaista dokkaria, mutta ilmeisesti ohjaaja on juuri tähän pyrkinytkin. Kolmas pointti leffan toimivuuden kannalta oli roolitus. Ainakin minulle kaikki näyttelijät olivat tuntemattomia Slegdehammerin David Raschea lukuunottamatta, mutta hänkään ei suinkaan ollut pääosan esittäjä, kuten oikeastaan ei kukaan tässä leffassa. Jos tähän elokuvaan olisi tungettu esim. Bruce Willis tai joku muu iso tähti, olisi leffan uskottavuus mielestäni kärsinyt.

Loppuarvio: Loistava elokuva, yksi niitä harvoja, jotka katsoo kahteen kertaan vuokrausajan sisällä.

--EDIT--
Nyt on leffa ostettu omaksi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home