Thursday, July 13, 2006

Leffojen pikatuomiot

Kesäloman aikana (ja kyllä muutenkin) tulee katsottua paljon leffoja. Mulla on Makuunin jäsenyys ja kevään aikana jäi monta kaksi yhden hinnalla -etua käyttämättä, joten tuota sumaa puretaan sitten nyt. Toinen syy leffasuman syntyyn oli käytännössä se, ettei vuokraamosta löytynyt enää mitään järjellistä katsottavaa ja halusin säästää leffoja kesälomaakin varten. Tästä päivämäärästä alkaen voisin aloittaa leffojen pikatuomion jakamisen. Ei mitään syvällistä tai intellektuellia spekulointia vain lyhyesti ja ytimekkäästi mistä leffassa oli kyse ja mikä on tuomio (asteikolla 1 - 5 tähteä, 5 paras). Just plain and simple. Tässä siis loman aikana katsotut leffat:


Munchen (Munich)
Ohjaus: Steven Spielberg

Mikä:
Joukko palestiinalaisterroristeja hyökkää Munchenin olympialaisiin vuonna 1972 ja tappaa Israelin joukkueen jäseniä. Israel palkkaa iskuryhmän, jonka tehtävänä on tappaa iskun suunnitteluun osallistuneet terroristit. Ajojahti tapahtuu ympäri maailmaa.

Arvio:
Aivan loistava leffa. 70-luvun brutaalisuus on saatu hyvin kaapattua filmille. Hienoa ajankuvaa, vaikka elokuva onkin aiheeltaan melko synkkä.
*****

Houkutus (Derailed)
Ohjaus: Mikael Håfström

Mikä:
Aika tekee pettäjän. Perheellinen mies (Clive Owen) tapaa naisen (Jennifer Aniston) työmatkalla junassa ja loppujen lopuksi varataan hotellihuone aikomuksena maistaa kiellettyä hedelmää. Pelehtiminen loppuu kuitenkin brutaalisti pahan sedän astuessa hotellin ovesta sisään.

Arvio:
Alunperin mua pelotti vuokrata tämä elokuva pelkästään sen takia, että yksi pääosan näyttelijöistä oli Jennifer Aniston. Kun en vaan voi sietää kyseistä henkilöä ja ajattelin, että mitähän tästäkin tulee. Mutta loppujen lopuksi alun hitauden jälkeen elokuvasta kasvoi erittäin hyvä jännäri/trilleri, joka piti otteessaan hyvin. Jotenkin tästä leffasta tuli mieleen toinen samantyyppinen elokuva, Vaarallinen Tyttöystävä (jossa pääosissa Jeff Daniels, Melanie Griffith ja Ray Liotta).
****

Merijalkaväen Mies (Jarhead)
Ohjaus: Sam Mendes

Mikä:
Kaveri pestautuu armeijaan ja saa komennuksen Irakin sotaan (siis siihen ensimmäiseen vuonna 1991). Kasaantuvat paineet, simputus ja toimettomuus erämaassa saa porukan flippaamaan (suom. sekoamaan) melko pahasti.

Arvio:
En ole oikein koskaan digannut sotaleffoista (poikkeuksena Tigerland). Tämä oli tällaista keskitason huttua. Aikaa tapettiin aavikolla ja välillä tuntui, että pari tuntia tuli vietettyä turhaan myös kotisohvalla.
**

Säämies (The Weather Man)
Ohjaus: Gore Verbinski

Mikä:
Luuseri säämies (Nicolas Cage) ei saa otetta elämästään ja välillä tuntuu, että ainoa palaute on pirtelöpurkki päin naamaa. Yrittää tehdä vaikutusta lapsiinsa ja yrittää saada vaimonsa takaisin, toisaalta urakin hieman urkenee.

Arvio:
Tämän leffa olisi voinut olla niin paljon enemmän. Koko ajan odotin, milloin leffa todenteolla käynnistyy ja pääosan esittäjä repäisee. Leffan kansikuva kuvaa ehkä parhaiten tätä leffaa. Liiiiiiiaaaaaann hidasta minulle.
**

Transamerica (Transamerica)
Ohjaus: Duncan Tucker

Mikä:
Bree on nainen vaikka onkin vielä mies. Breelle selviää, että hänellä on poika. Poika haluaa palata isänsä luo, mutta isän ei ole helppoa kertoa pojalle, että tämä on hänen isänsä. Tarina etenee läpi Amerikan.

Arvio:
Uskomatonta miten hyvin Felicy Huffman näyttelee Breetä ja kunnia myös maskeeraajelle. Ihan katsottava keskitason leffa, ehkä tavallaan myös hieman mollivoittoinen. Felicity Huffman näyttelee myös tv-sarjassa Täydelliset Naiset.
***

0 Comments:

Post a Comment

<< Home