Sunday, March 13, 2005

Collateral

Tuli tänään katsottua Michael Mannin (The Insider, Heat...) Collateral. Leffahan oli saanut aiemmin jo kehuja, mutta halusin sen tsekata itsekin. Jo pelkästään se, että Michael Mann oli ohjannut tuon kyseisen leffan, herätti mielenkiintoni. Oli siis lupa odottaa keskitasoa parempaa rikos/jännityselokuvaa. Mielestäni Mann onnistui kaappaamaan hyvin öisen Los Angelesin pimeän puolen. Vaikka elokuvan keskeinen sijaintipaikka oli taksi, ei se menoa haitannut.

Elokuvassa Tom Cruise esittää palkkamurhaajaa, jonka tehtävänä on tappaa viisi henkilöä. Jamie Foxxin esittämä taksikuski joutuu pahaa-aavistamatta palkkamurhaajan kyytipojaksi ja taksimatka LA:n kaduilla ja kujilla voi alkaa. Toisaalla näytetään, kuinka taksimatka etenee, toisaalla etsivät alkavat jäljittämään parivaljakkoa, josta toinen on väkisin tempaistu tilanteeseen, johon ei olisi itse halunnut.

Leffa oli siis kokonaisuutena erittäin hyvä, vaikka parissa kohdassa juonen kulun arvasikin. En halua sanoa, mitä nuo kohdat olivat, sillä joku leffaa nähmätön voisi menettää katselunautintonsa. Ja sitähän minä en halua pilata. Tykkäsin myös roolihahmojen toimivuudesta. Jopa Tom Cruise palkkamurhaajan roolissa oli hyvä. Jotenkin kyseisestä herrasta tulee aina mieleen Top Gun, vaikka hän useita leffoja tuon jälkeen onkin tehnyt. Miehen karisma näyttää lisääntyvän vain elokuva elokuvalta. Jamie Foxx taksikuskin roolissa on myös hyvä. Hieman epävarmasta ja kohteliaasta kuskista tulee leffan aikana itsevarmempi ja jämäkämpi, tosin olosuhteiden pakosta. Jade Pinkett-Smith tuo mukaan naiskauneutta syyttäjän roolissa, tosin hänen osuutensa leffassa on päähenkilöistä vähäisin. Ja mikä parasta, mukaan erästä sivuroolia on saatu näyttelemään Bruce McGill, kaveri, joka yleensä on nähty pahiksena, toimiikin nyt hyvien jätkien puolella. Vaikka hänenkin osuutensa elokuvassa on melko vähäinen, tuo se siihen lisää särmää.

Jostain syystä leffasta tuli mieleen William Friedkinin Elää ja kuolla L.A:ssa. Leffahan tuli tänään TV:stä ja oli ajatukseltaan hieman erilainen. Molemmissa tapauksissa tapahtumapaikkana on Los Angeles, tosin Friedkinin leffassa paikka on vielä synkempi kun Mannin.

Mielenkiinnolla jään odottamaan Mannin seuraavia tuotantoja. Esim. vuonna 2006 pitäisi ilmestyä Miami Vice, jossa Ricardo Tubbsina häärää Jamie Foxx ja Sonny Crockettina Colin Farrell. Ainakin Mannin ohjaama sarja oli 80-luvulla oma suosikkini, saahan sitten nähdä onnistutaanko tuo Floridan 80-luvun räikeys ja ahdistavuus siirrettyä myös elokuvaksi.

Arvosana: ****

0 Comments:

Post a Comment

<< Home